Omgeving
Geschiedenis van Domaine le Moiron
De oorsprong van Domaine le Moiron gaat terug tot de 12e eeuw. In de 16e eeuw werd op deze plaats een nonnenklooster met zorg voor een leprozenkolonie gesticht. Uit deze periode resteren kelders, het Colombier en het stuwmeer. Op 4 km. afstand ligt Le Chapel de St. Evrard, een overblijfsel van de leprozenkolonie. In de 18e eeuw is de basis gelegd voor wat nu het Chateau is. In de twee eeuwen daarna is het uitgegroeid tot het huidige geheel.
Op het domein staan nu vier gebouwen: het Chateau, de Colombier, het Maison du Gardien en het Creatief Centrum of CC.

De 4 gebouwen:
Het Chateau, een groot herenhuis met gastenkamers, salon, eetzaal, receptie, winkeltje, keuken, serre, kelders en voorzieningen.
Het hoog gelegen Maison du Gardien, met uitzicht op het meer en het dal. Het Maison heeft kamers voor vrijwilligers en een studio.
De Colombier, een voormalige duiventil met klokkentoren en meditatieruimte.
Het Creatief Centrum of CC, waarin atelier, recreatieruimte, werkplaats en campingsanitair zijn gevestigd.
Cultuur en recreatie in de omgeving
Op zo'n 20 km naar het zuiden ligt de vestingstad Langres. Langres was een oud Romeinse nederzetting. Bewaard gebleven is een oude poort uit de 1e eeuw voor Christus.
Er is een amfitheater in de buurt te vinden, er zijn opgravingen van thermale baden en er is het kuuroord Bourbonne les Bains, tevens met Romeinse baden.
Verder zijn er in de omgeving zeldzame tufsteenformaties of kunt u het graf van Generaal de Gaulle in Colombey les Deux Eglises bezoeken.
Wijnkelders zijn er uiteraard volop. We zitten tenslotte in de Champagnestreek. Er zijn wijngaarden en -kelders, maar ook een bierbrouwerij met het bekende Haute Marnebier, alle met bezoekmogelijkheden.
U kunt karten, quad-rijden, tennissen, golfen (9 holes), watersporten (zwemmen, zeilen, vissen, kanoŽn), fietsen en volop wandelen.

De Haute Marne
Land van bossen en water, bronnen, meren en rivieren, van bloemen, vogels, vissen, wild en van weinig mensen. Een paradijs voor rustzoekers, een synoniem voor natuur. Hier ontspringen o.a. de Maas, de Marne en de Aube. De meren in de Haute Marne zijn in voor- en najaar een eldorado voor trekvogels, met name Kraanvogels.
U vindt een keur aan korte of lange trektochten langs natuur- en cultuurschatten met o.a. het historische Jeanne d'Arc-pad, een deel van de route naar Santiago de Compostella, de Via Francigena (Canterbury-Rome) en de GR 7. De stilte, de uitbundige natuur en de ruimte bieden veel gelegenheid voor zowel rust als activiteiten. De Haute Marne is nog puur, in geen enkel seizoen overbevolkt met toeristen en is bovendien dichtbij en goed bereikbaar. Wat het weer betreft: vele uren meer zon dan Nederland en daardoor een gemiddeld hogere zomertemperatuur.

BEKIJK HET FOTOALBUM >>
Natuur

De prachtige kastanjelaan, de klaterende beek, de met klimop begroeide bomen en de ovale door bomen omringde wei maken hetSS Domaine tot een bijzonder natuurgebied. Er zijn veel kikkers, vlinders, salamanders en andere dieren op het terrein. Vogels als de zwarte wouw, ijsvogel, grote gele kwikstaart, waterspreeuw, wielewaal, zwarte ooievaar, vijf soorten spechten en de rotskruiper worden regelmatig gezien. We bevinden ons op de trekroute van de kraanvogel. En als u geluk heeft, ziet u een das, beverrat, ringslang of vleermuis. En natuurlijk reeŽn en everzwijnen.

GA NAAR NATUURGIDS >>
GA DIRECT NAAR PADDENSTOELEN >>
GA DIRECT NAAR PLANTEN >>