skip to Main Content

De bouw van het Healingcenter IXPIYAKOK IXMUKANE in Chichicastenango, Guatemala

Op de Human World Summit in juni 2017 (oneplanet-onepeople.org) vroeg Grootmoeder Tomasa uit Guatemala ons om hulp, zij had een Droom.  Haar droom was een Healing Center voor de Mayabevolking van Chichicastenango. Een centrum waar gewerkt wordt volgens de traditionele Maya geneeswijze en waar de eeuwenoude kennis hierover, die haar familie heeft, doorgeven kan worden en zo bewaard blijft voor de volgende generaties. GrootmoederTomasa werkte altijd met haar dochter Grootmoeder Poxita vanuit hun eigen huis. De slaapkamer van Grootmoeder Poxita was tevens de behandelkamer. Ook reisden zij veel rond om hun kennis te delen. En nu zij ouder worden gaat dat niet meer. Wij konden niet anders dan ja zeggen, dit gaan we doen. We hadden de Grootmoeders het jaar ervoor voor het eerst ontmoet tijdens een bijzondere reis op uitnodiging van de council of Don Alejandro Cirilo Perez Oxlaj door Guatemala waarin verkend is of the Six Gathering  van de Indigenous People van Midden, Noord en Zuid Amerika plaats zou kunnen vinden op Lothlorien. Deze droom bleek te groot. De Grootmoeders hadden tijdens deze reis enorm veel indruk op ons gemaakt.

We zijn enorm dankbaar, dat nu in 2020 de droom van Grootmoeder Tomasa wel is uitgekomen. Het Healingcenter staat er!!!

Hieronder een verslag over het proces.

De plannen voor een ziekenhuis leefden al heel lang bij Grootmoeder Tomasa. De droom was groot. Ze wilde een stuk land kopen voor een groot medisch complex met behandelkamers, een restaurant, overnachtingsmogelijkheden, vuurplaats en een gemeenschapsruimte. Er waren al meerder poging gedaan om het project van de grond te krijgen toen Tomasa in juni 2017 ons vroeg te helpen. Er was voor ons in eerste instantie veel onduidelijk,  was er land of niet, waren er al tekeningen voor de bouw, hoeveel geld er nodig zou zijn?

Wat enorm hielp was dat Caroline en Coral zijn al in de zomer van 2017 bij de Grootmoeders op bezoek zijn gegaan om te kijken wat precies de bedoeling was en dat Sophie en Hester in januari 2018 langs konden gaan . Langzamerhand ontstond er een veel simpeler maar haalbaar plan.

Er is gebouwd op een stukje eigen land aangrenzend aan het huis van de Grootmoeders (zie 1e foto hieronder).

Een bevriende aannemer heeft de klus opzich genomen en is met vrijwilligers gaan bouwen.  Er is door de grootmoeders een bestuur opgericht in Guatemala. En onze taak werd zoveel mogelijk geld bijeenbrengen.

 

 

 

 

In de zomer van 2018 zijn de Grootmoeders naar opnieuw naar Lothlorien gereisd en o.a. door een workshopweek en individuele consulten die zij zelf gegeven hebben en een donatie van de Vereniging Vrienden van Lothlorien, konden we in september 2018 een groot start bedrag overmaken naar Guatemala.

 

 

 

 

In februari 2019 is, na een mooie ceremonie, waar Ron en Sophie namens Lothlorien bij aanwezig waren, gestart met de bouw en in juni 2019 was de begane grond casco klaar.

 

 

 

 

In zomer 2019 hebben we op verschillende manieren meer geld bij elkaar gekregen. o.a. donatie’s  van onze zomergasten op Lothlorien, de opbrengst van de sprookjes verteld door meesterverteller Willem de Ridder, de interactieve lezingen van Lucas en de massages van Fredy. Ook de verkoop van de prachtige collectie Guatemalese doeken en kleding die Joke ons geschonken had, bracht behoorlijk wat binnen. Jan en Henny hebben ervoor gezorgd dat de NPB Ede een prachtige donatie gedaan heeft, net als de Tiemanshof. En we wonnen in het Light of Earth https://www.lightonearth.net/ project van Moon Philippo €1000,00.

Door al deze giften konden we in september 2019 de Grootmoeders Tomasa en Poxita bijna €6000,- sturen. Gelukkig kwam er ter plekke ook nog een gift van een Duits echtpaar. Met deze giften kon er verder gewerkt worden. Er werden ramen en deuren geplaatst en de badkamers betegeld en de vloeren kregen een tegelvloer. De buitenmuur is gestuct.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In juni 2020 konden we nog een gift van ruim €3000,- overmaken zodat  binnen de puntjes op de i gezet konden worden.

 

 

 

 

We zijn dankbaar dat we samen met al onze donateurs, door de mensen die op eigen kosten ter plekke zijn gaan kijken, door Ron Hoopenhouwer voor het vertalen van alle appjes die heen en weer gegaan zijn, financieel konden helpen om “De Droom van Grootmoeder Tomasa” waar te maken. Ook zijn we dankbaar voor het leerzame proces. We werden regelmatig geconfronteerd met onze westerse manier van kijken, met ons ongeduld van “waarom starten ze niet, wordt er niet verder gebouwd”-er moesten regelmatig eerst uitgebreidde dankbaarheidsceremonie’s plaatsvinden op precies het goede moment- tot de vage antwoorden op onze vragen over “hoeveel geld er nog nodig is”- en het uiteindelijke antwoord, “geef vanuit je hart”-.

Voor de Grootmoeders was het een megaproject, zo iets hadden ze nog nooit gedaan. Gelukkig was er lokaal veel hulp van vrijwilligers en een geweldige aannemer die op vrijwillige basis gebouwd heeft. Helemaal klaar is het nog niet maar er kan in het gebouw gewerkt worden.

Heel, heel heel veel dank namens hen voor alle donatie’s.

En mocht je nog graag een donatie doen, nog steeds is elke bijdrage welkom vooral ook omdat door de Corona veel inkomsten stil zijn komen te vallen, ook voor Grootmoeder Tomasa en Grootmoder Poxita. Op dit moment mogen zij alleen kinderen behandelen in het Healing Center. Mail ons dan sturen we je de bankgegevens.

En wil je de Grootmoeders ontmoeten? Zij zijn van plan om de zomer van 2021 naar Frankrijk te reizen. We verwachten hen 8-14 augustus.

Back To Top