skip to Main Content

Laatste update voortgang bouw van het Healingcenter IXPIYAKOK IXMUKANE

Sinds de Human World Summit in juni 2017 (oneplanet-onepeople.org)zijn we op Lothlorien bezig met het inzamelen van geld om de droom van Grootmoeder Tomasa uit Guatemala te realiseren. Haar droom is een Healing Center waar gewerkt wordt volgens de traditionele Maya geneeswijze en waar de eeuwenoude kennis hierover doorgeven kan worden en zo bewaard blijft voor de volgende generaties. Tot nu toe werkten de Grootmoeders vanuit hun eigen huis, de slaapkamer van Grootmoeder Poxita was tevens de behandelkamer, en reisden zij veel rond om hun kennis te delen.

Caroline en Coral zijn al in de zomer van 2017 ter plekke gaan kijken wat precies de bedoeling was en Sophie en Hester in januari 2018. Langzamerhand ontstond er een concreet plan. Er zou gebouwd gaan worden op een stukje eigen land aangrenzend aan hun huis (zie foto hieronder, er is gebouwd tussen de bomen en hun huis(groen/wit) dat je daarachter ziet). Een bevriende aannemer zou de klus opzich nemen.

In de zomer van 2018 zijn de Grootmoeders naar opnieuw naar Lothlorien gereisd en o.a. door een workshopweek en individuele consulten die zij zelf gegeven hebben en een donatie van de Vereniging Vrienden van Lothlorien, konden we in september 2018 een groot bedrag overmaken naar Guatemala.

 

 

 

 

Ondertussen was er al een stichting opgericht in Guatamala.

 

 

 

 

 

In februari 2019 is na een mooie ceremonie voor de bouw van het Healing Center, waar Ron en Sophie namens Lothlorien bij aanwezig waren, gestart met de bouw en in juni 2019 was de beganegrond casco klaar.

 

 

 

 

 

 

 

In zomer 2019 hebben we op verschillende manieren meer geld bij elkaar gekregen. o.a. Donatie’s  van onze zomergasten op Lothlorien, de opbrengst van de sprookjes vertelt door meesterverteller Willem de Ridder tijdens een kampvuur die zomer en de interactieve lezingen van Lucas en de massages van Fredy. Ook de verkoop van de prachtige collectie Guatemalese doeken en kleding die Joke ons geschonken heeft bracht behoorlijk wat binnen. Jan en Henny hebben ervoor gezorgd dat de NPB Ede een prachtige donatie gedaan heeft, net als de Tiemanshof, we hebben in het Light of Earth https://www.lightonearth.net/ project van Moon Philippo  €1000,00 gewonnen.

Door al deze giften konden we in september 2019 de Grootmoeders Tomasa en Poxita bijna €6000,- sturen. Gelukkig kwam er ter plekke ook nog een gift van een Duits echtpaar. Met deze giften kon er verder gewerkt worden aan deze prachtige droom en nu is het centrum zover klaar dat er in gewerkt kan worden. Er zijn ramen en deuren geplaatst en de badkamers zijn betegeld en de vloeren hebben een mooie tegelvloer. De buitenmuur is gestuct.

 

 

 

 

 

 

 

 

In juni 2020 konden we nog een laaste gift van ruim €3000,- overmaken zodat  binnen de puntjes op de i gezet konden worden.

 

 

 

 

We zijn dankbaar dat we samen met al onze donateurs, door de mensen die op eigen kosten ter plekke zijn gaan kijken, door Ron Hoopenhouwer voor het vertalen van alle appjes die heen en weer gegaan zijn, financieel konden helpen om “De Droom van Grootmoeder Tomasa” waar te maken. Ook zijn we dankbaar voor het leerzame proces. We werden regelmatig geconfronteerd met onze westerse manier van kijken, met ons ongeduld van “waarom starten ze niet, wordt er niet verder gebouwd”-er moesten regelmatig eerst uitgebreidde dankbaarheidsceremonie’s plaatsvinden op precies het goede moment- tot de vage antwoorden op onze vragen over “hoeveel geld er nog nodig is”- en het uiteindelijke antwoord geef vanuit je hart-.

Voor de Grootmoeders was het een megaproject, zo iets hadden ze nog nooit gedaan. Gelukkig was er lokaal veel hulp van vrijwilligers en een geweldige aannemer die op vrijwillige basis gebouwd heeft. Helemaal klaar is het nog niet maar er kan in het gebouw gewerkt worden.

Heel, heel veel dank namens hen voor alle donatie’s.

En mocht je nog graag een donatie doen, nog steeds is elke bijdrage welkom vooral ook omdat door de Corona veel inkomsten stil zijn komen te vallen, ook voor Grootmoeder Tomasa en Grootmoder Poxita. Op dit moment mogen zij alleen kinderen behandelen in het Healing Center.

Back To Top