skip to Main Content

De rijke geschiedenis van Val de Moiron

De oorsprong van Val de Moiron gaat terug tot de 8e eeuw, toen hier de heilige Everhardus woonde. In de 11e eeuw ontstond de orde van de Tempeliers en de eerste Tempeliers bouwden hun huis in dit dal. In de 15e eeuw werd op de plek van het huidige Chateau een klooster voor nonnen gebouwd. Van het oude klooster vind je nog kelders en het bordes terug. Ook het Colombier (kapel) is uit die tijd. In de 18e eeuw werd voor de ijzerindustrie een stuwmeer aangelegd, het meer waar je nu heerlijk kunt recreëren.

De gebouwen

curuscentrum, camping, kamers, Frankrijk

Centre Lothlorien ligt op het landgoed Domaine de Moiron. Op het terrein staan vier gebouwen. Het Chateau, een groot landhuis met gastenkamers, salon en eetzaal, receptie, winkeltje, keuken, serre, kelders en andere voorzieningen. Het hoog gelegen vakantiehuis, Maison du Gardien, heeft uitzicht op het meer en het dal. Het Colombier is een voormalige duiventil met klokkentoren en wordt nu gebruikt als meditatieruimte, workshopruimte en op de vloer ligt een labyrint. In het Creatief Centrum of CC zijn het atelier, de recreatiezaal, de werkplaats en het camping sanitair gevestigd. Ook vind je verspreid over het terrein een aantal kleine houten huisjes waar gasten kunnen verblijven.

Domaine de Moiron

album012

De prachtige kastanjelaan, de twee meren, de klaterende beek, de met klimop begroeide bomen en de ovale, door bomen omringde wei, maken het Domaine tot een bijzonder natuurgebied. Er zijn veel kikkers, vlinders, salamanders en andere dieren op het terrein. Vogels als de zwarte wouw, ijsvogel, grote gele kwikstaart, waterspreeuw, wielewaal, zwarte ooievaar en de rotskruiper worden regelmatig gezien. Vanuit het Domaine loop je zo de Val de Moiron in. Val de Moiron is een uitgestrekt bosgebied met heuvels, dalen en beekjes afgewisseld met akkers en velden. Een eldorado voor wandelaars, paddenstoelenzoekers, plantenkenners en natuurplukkers.

Cultuur en recreatie

Maconcourt_(Haute_Marne)

De streek waar je Lothlorien vind is het oude centrum van Europa. Zowel de Kelten als de Romeinen, Karel de Grote, de Tempeliers en de Hugenoten lieten hun invloed vanuit dit deel van Frankrijk de wereld over gaan. Je vindt hiervan nog veel overblijfselen, zoals Dolmens, opgravingen van Romeinse steden, abdijen en kathedralen.

Op 25 km ligt Langres, de centrale hoofdstad in de Romeinse tijd. De stad is geheel ommuurd. De invloed van de Tempeliers is duidelijk te merken door en in de oude abdijen – zoals die van Sint Bernard de Clairvaux. Domremy la Poucelle het geboortedorp van  Jeanne d’Arc, met haar geboortehuis en een museum is een leuk uitstapje met de auto. Charles de Gaulle is geboren en ligt begraven in Colombey les Deux Eglises, ca 45 km van Foulain. Er is een indrukwekkend memorial en museum gebouwd ter ere van deze bijzondere staatsman. Een bezoek aan de woon en werkplaats van Renoir, Essoyes, is ook zeker de moeite waard. Net als de mooie oude steden Troyes en Dijon, beiden op ongeveer een uur rijden.

De Haute Marne

album017

De Haute Marne is het land van bossen en water, bronnen, meren en rivieren, van bloemen, vogels, vissen, wild en van weinig mensen. Een paradijs voor rustzoekers, een synoniem voor natuur. Hier ontspringen o.a. de Maas, de Marne en de Aube.

Op ongeveer 10 km afstand van Centre Lothlorien vind je zeldzame tufsteenformaties die de Tuffiere bij Rolampont tot een sprookjesachtig bos maken. De meren in de Haute Marne zijn in voor- en najaar een Eldorado voor trekvogels, met name kraanvogels. Je vindt er korte en lange wandelroutes langs natuur- en cultuurschatten, een van de routes naar Santiago de Compostella loopt langs Centre Lothlorien.

De Haute Marne is nog puur, in geen enkel seizoen druk bevolkt met toeristen en is bovendien dichtbij en goed bereikbaar. Wat het weer betreft: vele uren meer zon dan Nederland en daardoor een gemiddeld hogere zomertemperatuur.

Back To Top