skip to Main Content

De rijke geschiedenis van Domaine le Moiron

De oorsprong van Domaine le Moiron gaat terug tot de 12e eeuw. In de 16e eeuw werd op deze plaats een nonnenklooster met zorg voor een leprozenkolonie gesticht. Uit deze periode resteren kelders, het Colombier en het stuwmeer. Op 4 km. afstand ligt Le Chapel de St. Evrard, een overblijfsel van de leprozenkolonie. In de 18e eeuw is de basis gelegd voor wat nu het Chateau is. In de twee eeuwen daarna is het uitgegroeid tot het huidige geheel. Op het domein staan nu vier gebouwen: het Chateau, de Colombier, het Maison du Gardien en het Creatief Centrum of CC.

De gebouwen

curuscentrum, camping, kamers, Frankrijk

Op het terrein staan vier gebouwen. Het Chateau, een groot landhuis met gastenkamers, salon, eetzaal, receptie, winkeltje, keuken, serre, kelders en voorzieningen. Het hoog gelegen vakantiehuis, Maison du Gardien, met uitzicht op het meer en het dal. Het Colombier, een voormalige duiventil met klokkentoren, wordt nu gebruikt als meditatieruimte, workshopruimte en er ligt een labyrint. Het Creatief Centrum of CC, waarin atelier, recreatieruimte, werkplaats en campingsanitair zijn gevestigd.

Het terrein

album012

De prachtige kastanjelaan, de twee meren, de klaterende beek, de met klimop begroeide bomen en de ovale door bomen omringde wei maken het Domaine tot een bijzonder natuurgebied. Er zijn veel kikkers, vlinders, salamanders en andere dieren op het terrein. Vogels als de zwarte wouw, ijsvogel, grote gele kwikstaart, waterspreeuw, wielewaal, zwarte ooievaar, vijf soorten spechten en de rotskruiper worden regelmatig gezien. We bevinden ons op de trekroute van de kraanvogel. En als je geluk hebt, zie je een das, beverrat, ringslang of vleermuis. En natuurlijk reeën en everzwijnen. Vanuit het Domaine loop je zo het staatsbos in.

Cultuur en recreatie

Maconcourt_(Haute_Marne)

Op zo’n 20 km naar het zuiden ligt de vestingstad Langres. Langres was een oud Romeinse nederzetting. Bewaard gebleven is een oude poort uit de 1e eeuw voor Christus. Er is een amfitheater in de buurt te vinden, er zijn opgravingen van thermale baden en er is het kuuroord Bourbonne les Bains, tevens met Romeinse baden.

Je kunt het graf van Generaal de Gaulle in Colombey les Deux Eglises bezoeken. De prachtige steden Dijon en Troyes zijn een leuke bestemming voor de dagtrip. Ook het atelier van Renoir en de geboorte plaats van Jeanne d’Arc zijn zeker een bezoek waard. Wijnkelders zijn er uiteraard volop. We zitten tenslotte in de Champagnestreek. Er zijn wijngaarden en -kelders, maar ook een bierbrouwerij met het bekende Haute Marnebier, alle met bezoekmogelijkheden. U kunt karten, quad-rijden, tennissen (op 500m), golfen (9 holes), watersporten (zwemmen, zeilen, vissen, kanoën), fietsen en volop wandelen.

De Haute Marne

album017

De Haute Marne is het land van bossen en water, bronnen, meren en rivieren, van bloemen, vogels, vissen, wild en van weinig mensen. Een paradijs voor rustzoekers, een synoniem voor natuur. Hier ontspringen o.a. de Maas, de Marne en de Aube.

Op ongeveer 10 km afstand vind je zeldzame tufsteenformaties die de Tuffiere bij Rolampont tot een sprookjesachtig bos maken. De meren in de Haute Marne zijn in voor- en najaar een eldorado voor trekvogels, met name Kraanvogels. U vindt een keur aan korte of lange trektochten langs natuur- en cultuurschatten met o.a. het historische Jeanne d’Arc-pad, een deel van de route naar Santiago de Compostella, de Via Francigena (Canterbury-Rome) en de GR 7. De stilte, de uitbundige natuur en de ruimte bieden veel gelegenheid voor zowel rust als activiteiten. De Haute Marne is nog puur, in geen enkel seizoen overbevolkt met toeristen en is bovendien dichtbij en goed bereikbaar. Wat het weer betreft: vele uren meer zon dan Nederland en daardoor een gemiddeld hogere zomertemperatuur.

Back To Top